Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Δέκα χρόνια Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Δέκα χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνεται από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Περισσότερες από 60 ταινίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 12 Απριλίου.
Το 10o Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου ανοίγει αυλαία στις 2 Απριλίου, στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων Cinemax Class, με παρουσιάστρια τη Βίκυ Καγιά. Εναρκτήρια ταινία η μεγάλη φετινή εμπορική επιτυχία Bienvenue chez les Ch’tis (Είναι Τρελοί Αυτοί οι Βόρειοι), την οποία θα παρουσιάσει στο κοινό η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ζοέ Φελίξ.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι: La Fille de Monaco της Αν Φοντέν, J'ai Toujours reve d'etre un Gangster με την Ανα Μουγκλάλις, η ιστορία του θρυλικού Ζακ Μεσρίν με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ (πρόκειται ουσιαστικά για δύο ταινίες με τίτλο L'Instinct de Mort και Ennemi Public no 1).
Ακόμα θα προβληθούν τα Espion(s) του Νικολά Σααντά, Coluche, l'Histoire d'un Mec, Les Femmes de l'Ombre με τους Σοφί Μαρσό και Ζιλί Ντεπαρτιέ, Lady Jane και Le Voyage aux Pyrenees.
Στη λήξη του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα απονεμηθούν δύο βραβεία, το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων που θα αποτελείται από νέους γαλλόφωνους φοιτητές κινηματογράφου.
Ανάμεσα στους λαμπερούς προσκεκλημένους που θα έρθουν στην Αθήνα, είναι οι σκηνοθέτες Ζοζιάν Μπαλασκό, Αντουάν ντε Κον, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, οι ηθοποιοί Βικτόρια Αμπρίλ, Εντουάρ Μπερ και η άρτι βραβευμένη με C&233;sar Ντεμπορά Φρανσουά.
Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου γιορτάζει επίσης τα 40 χρόνια από την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Το Φεστιβάλ διεξάγεται έως τις 12 Απριλίου στους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων Cinemax Class και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ενώ από 9 έως 15 Απριλίου μεταφέρεται στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
Γιορτάζοντας τα 10α γενέθλιά του, το Φεστιβάλ βγαίνει από τις κινηματογραφικές αίθουσες και υποδέχεται το κοινό του σε δυο βραδιές-έκπληξη, παρέα με τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης γαλλικής ηλεκτρονικής μουσικής.
Οι Cassius (11 Απριλίου) και ο πιο επαναστατικός παραγωγός electrohouse μουσικής, ο DJ Alexkid (3 Απριλίου) θα βρεθούν στην Αθήνα για να μεταδώσουν στην πόλη μας λίγη από την εκρηκτική τους ενέργεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί πρώτη χώρα στην αγορά γαλλόφωνων ταινιών.
Μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ είναι το in.gr.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: