Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Στην Αθήνα το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογράφων

Το Συνέδριο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Σεναριογράφων.
«Νομίζω ότι τα πράγματα άλλαξαν πολύ από τότε που με πόνο συνειδητοποιήσαμε ότι οι σεναριογράφοι χάθηκαν», είχε πει ο Βιμ Βέντερς, στη Θεσσαλονίκη, πριν τρία χρόνια, προσκελημένος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ομολογώντας πως «τώρα, ξέρουμε πόσο πολύτιμο είναι αυτό, που παράγει ο σεναριογράφος. Το σενάριο για το ευρωπαϊκό σινεμά, καθώς αυτό προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί στις αρχές του 21ου αιώνα».

Ήταν τότε, που με ελληνική πρωτοβουλία είχε διοργανωθεί η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων σεναριογράφων δίνοντας το έναυσμα για την πρώτη παγκόσμια συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, με προσκεκλημένους αστέρες του χώρους του σεναρίου, όπως οι Άλαν Μπολ ("Αmerican Beauty"), Γκιγιέρμο Αρριάγκα ("21 GRAMS», «Babel"), Σόντα Ράιμς ("Grey's Anatomy") και Τζέι Τζέι Άμπραμς ("Lost").
Το συνέδριο των σεναριογράφων θα επικεντρωθεί στο περιεχόμενο μιας ταινίας, στα νέα μέσα -ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο- στην πιθανή εξέλιξη για τη διανομή του έργου των σεναριογράφων και σε προβλήματα του κλάδου, όπως η πειρατεία.

Παράλληλα με το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν 30 ενώσεις, εκπροσωπώντας περισσότερους από 20.000 σεναριογράφους από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ενώσεως Σεναριογράφων.
Το Συνέδριο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Σεναριογράφων, μέλος της οποίας είναι και η ελληνική, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: