Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Βρέθηκε ο άγρια δολοφονημένος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ενας από τους άγρια δολοφονημένους γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι, σύμφωνα με σαφείς ενδείξεις των αρχαιολόγων, ο νεαρός άνδρας, ο σκελετός του οποίου βρέθηκε το καλοκαίρι στην αγορά των Αιγών. Τους γιους του Μ. Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο Δ' και Ηρακλή, δολοφόνησε ο Κάσσανδρος, για να πάρει τον θρόνο του μακεδονικού βασιλείου.

Το εσωτερικό της χρυσής οστεοθήκης.
Το περίλαμπρο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, εφάμιλλο με αυτό των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, η μοναδική για το μέγεθός της και το ίδιο πολυτελής χρυσή οστεοθήκη, το χρυσοϋφασμένο πορφυρό ύφασμα, στο οποίο ήταν τυλιγμένα με επιμέλεια τα οστά, αφήνουν λίγες αμφιβολίες για την ταυτότητα του νεκρού.
Παρ' όλα αυτά, η επικεφαλής τής ανασκαφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια Αρχαιολογίας, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη επισημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ώστε να διαλυθεί και η παραμικρή αμφιβολία, πριν προχωρήσει κανείς με απόλυτη σιγουριά σε μια τόσο σημαντική ανακοίνωση.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα ήρθαν στο φως το περασμένο καλοκαίρι, στην Αγορά των Αιγών. Ενα μεγάλων διαστάσεων χάλκινο σκεύος, το οποίο περιείχε ένα εντυπωσιακό χρυσό δοχείο με τα οστά ενός καμένου νεκρού, και ένα πολύτιμο χρυσό στεφάνι βελανιδιάς.
Η ιδιαίτερα σημαντική απόθεση της καύσης ενός νεκρού που αποτεφρώθηκε με επιμέλεια, για να ταφεί με ένα πολύτιμο στεφάνι βελανιδιάς, με τα οστά τυλιγμένα στο πορφυρόχρυσο ύφασμα, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για την άμεση σχέση του νεκρού της Αγοράς των Αιγών με τον βασιλικό οίκο του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα, ανακοίνωσε η Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, στο 22ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Από την εξέταση των οστών διαπιστώθηκε ότι ο επιφανής νεκρός δεν πρέπει να ήταν άνω των 18 ετών. Για την ακρίβεια, ήταν μεταξύ 15-18 ετών.

Η χρονολόγηση αυτή συμπίπτει με την εποχή που ο Κάσσανδρος κάνει τα πάντα για να ανεβεί στον μακεδονικό θρόνο, αντιμέτωπος με τον εξίσου λυσσαλέο αγώνα της μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει τα εγγόνια της. Ο Κάσσανδρος δολοφονεί κατ' αρχάς έναν από τους δύο διαδόχους του. Τον ετεροθαλή αδερφό του, Φίλιππο Γ' Αριδαίο και τη νεαρή και φιλόδοξη σύζυγό του, Αδέα - Αυριδίκη (317 π.Χ.). Δολοφονεί την Ολυμπιάδα (316 π.Χ.) και ανοίγει τον δρόμο του προς την εξουσία, δολοφονώντας στη συνέχεια διά στραγγαλισμού τον 12χρονο βασιλιά Αλέξανδρο Δ' και τη μητέρα του Ρωξάνη στην Αμφίπολη (310 ή 306 π.Χ.) και τον νόθο Ηρακλή, 21 ετών, και τη μητέρα του Βαρσίνη, στον δρόμο για τη Μακεδονία (309-308 π.Χ.).

Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί η απόθεση του πολύτιμου ταφικού συνόλου έγινε σε πιο κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης των Αιγών. Παρ' όλα αυτά, προσθέτει η Χρ. Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, αποκλείεται η περίπτωση τυμβωρυχικής ή αρχαιοκαπηλικής απόκρυψης, επειδή δεν διαπιστώθηκαν σημάδια διαταραχής στο φερτό χώμα που περιείχε το εύρημα, κι επειδή θεωρείται εξαιρετικά απίθανη η επιλογή του πιο κεντρικού σημείου της αρχαίας πόλης για μια τέτοια εν κρυπτώ προσωρινή απόκρυψη. Η πρώτη σκέψη πάντως είναι η ταύτιση του σημείου ανεύρευσης του πολύτιμου ευρήματος με το ηρώο, δεδομένου ότι η Αγορά των αρχαίων ελληνικών πόλεων ήταν κατ'εξοχήν χώρος για την υποδοχή νεκρών εξαίρετης σημασίας για την πόλη.
«Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το τοπίο θα γίνει πιο ξεκάθαρο, επειδή ελπίζουμε πως θα έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή στο όρυγμα, οπότε θα έχουμε πλήρη εικόνα για το περιεχόμενό του, στέρεα συμπεράσματα για τη μορφή και τη χρονολόγησή του και τη διεπιστημονική αξιολόγηση των οργανικών καταλοίπων του σκελετικού υλικού», υπογραμμίζει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: