Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Τισιανός στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Ιταλίας του 16ου και του 17ου αιώνα μέσα από έργα γνωστών καλλιτεχνών, ανάμεσά τους ο Τισιάνο, αποτελούν το θέμα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 25 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση με τίτλο «Από τον Tiziano στον Pietro da Cortona: το Ιερό – ο Μύθος – η Ποίηση», πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα. Η έκθεση γίνεται με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην Ελλάδα.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί στους επισκέπτες η εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα, μέσα από την τέχνη του Τιτσιάνο, τους στοχασμούς του Ανίμπαλε Καράτσι για τη Βενετσιάνικη ζωγραφική, καθώς και τις αναζητήσεις του Πιέτρο ντα Κορτόνα.

Συνολικά 24 έργα θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από μεγάλα Μουσεία και Ιδρύματα της Ιταλίας, εκ των οποίων τα επτά είναι ιδιόχειρα έργα του μεγάλου Βενετού καλλιτέχνη Τιτσιάνο Βετσέλιο.
Την έκθεση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-ιταλικά-αγγλικά) με τα έργα της έκθεσης και επιστημονικά κείμενα των καθηγητών Κλαούντιο Στρινάτι και Τζιοβάνι Μορέλο, καθώς και του Δρ. Σέρτζιο Γκουαρίνο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008 από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον Έλληνα ομόλογό του κ. Κάρολο Παπούλια.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Μέγαρο Σταθάτου (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1) και θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: