Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών στην Αθήνα είναι γεγονός. Επιφανείς νεοελληνιστές απ' όλο τον κόσμο βρίσκονται στη χώρα μας για να μετάσχουν σε αυτή τη σημαντική συνάντηση, που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου στο ΜΜΑ.
Το συνέδριο γίνεται επίσης με τη στήριξη των υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης καθώς και με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν σημαντικοί νεοελληνιστές με σημαντικό έργο στο ενεργητικό τους: Jacques Bouchard, Hans Eideneier, Vicente Fernandez Gonzales , Κωνσταντίνος Δημάδης, Στάθης Γουργουρής , Δημήτρης Τζιόβας και Αντώνης Δρακόπουλος. Οι εισηγητές προέρχονται από πολλά διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα - όπως φιλολογία, γλωσσολογία, πολιτισμικές σπουδές, μεταφραστικές σπουδές, ιστορία, ανθρωπολογία, ιστοριογραφία, ιστορία και κοινωνιολογία της Ελληνικής λογοτεχνίας, βυζαντινές και κλασικές σπουδές .
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμούς των προέδρων των Νεοελληνικών Σπουδών Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας.
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου θα υπάρχει έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου και έκθεση βιβλίων του ΕΚΕΒΙ με τίτλο Η Ελληνική Λογοτεχνία σε 40 γλώσσες καθώς και βιβλία και έντυπα από εκδόσεις που γίνονται στο εξωτερικό και από φορείς που ασχολούνται με τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου θέτουν όλα τα καίρια ερωτήματα που ζητούν επισημάνσεις, απαντήσεις και προτάσεις για μια δυναμική ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό:
1. Εισαγωγή και χαιρετισμοί από τους Προέδρους των Εταιριών Νεοελληνικών Σπουδών Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας.
2. Τι είναι οι Νεοελληνικές Σπουδές;
3. Νεοελληνικές Σπουδές, διεπιστημονικότητα και νέες προσεγγίσεις
4. Νεοελληνικές Σπουδές και Έρευνα
5. Νεοελληνικές Σπουδές και Διασπορά
6. Η νεοελληνική ανάμεσα στις γλώσσες του κόσμου
7. Νέα εργαλεία για τη διδασκαλία της γλώσσας
8. Βιβλίο, μετάφραση και μεταφραστικές σπουδές
9. Νεοελληνικές Σπουδές και Διαδίκτυο
10. Νεοελληνικές Σπουδές και Ελληνική Πολιτεία
11. Νεοελληνικές Σπουδές και επαγγελματικές προοπτικές
12. Νεοελληνικές, Κλασικές και Βυζαντινές Σπουδές
13. Νεοελληνικές Σπουδές ανά τον κόσμο και Ελληνικά Πανεπιστήμια
Το Συνέδριο είναι το πρώτο ενός κύκλου συνεδρίων που ξεκινούν με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και που έχουν στόχο την αξιοποίηση του επιστημονικού έργου το οποίο προβάλλει σε παγκόσμια κλίμακα την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα. Μετά από τις νεοελληνικές σπουδές θα ακολουθήσουν ένα συνέδριο των Αρχαιολόγων και Βυζαντινολόγων και ένα των Αποδήμων Επιστημόνων και Ερευνητών Θετικών Επιστημών.
Το συνέδριο για τον κάθε τομέα θα επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια ούτως ώστε να γίνεται αποτίμηση της δράσης για την προώθηση των εν λόγω πεδίων.
Το σχέδιο δράσης θα διαμορφωθεί από τα συνοπτικά συμπεράσματα και τους στόχους που θα προκύψουν και θα παρουσιαστούν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των επιμέρους συνεδριών. Ως τελευταίο κεφάλαιο των πρακτικών, τα συμπεράσματα και οι στόχοι θα αποτελέσουν το σχέδιο δράσης για την τριετία που θα ακολουθήσει μέχρι το επόμενο συνέδριο, και θα αποσταλεί στους αποδέκτες που θα κρίνει η Οργανωτική Επιτροπή.
Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους και μπορείτε να εγγραφείτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου www.elladastonkosmo.gr όπου επίσης έχουν αναρτηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου καθώς και index των εισηγητών.
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι η εφημερίδα Το Βήμα και το www.in. gr
Η Νύχτα Μετά #3
Πριν από 3 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου