Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

"Ορέστης" στην Επίδαυρο από το ΚΘΒΕ

Συνιστάται ανεπιφύλακτα και από τη viotia.
Τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ούνκοβσκι παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την 1η και στις 2 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα ανατρεπτικό πολιτικό έργο που εντάσσεται για πρώτη φορά στο ρεπερτόριο του Κρατικού Θεάτρου, καθώς όπως λεει ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, είναι «έργο κλασικό που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους», ενώ «η παράσταση είναι τίμια, αυθεντική, δοκιμασμένη στο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με μεγάλη επιτυχία».

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Ορέστη τον ηθοποιό Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Ηλέκτρα τη Λυδία Φωτοπούλου, Ελένη τη Ναταλία Δραγούμη και Πυλάδη τον Αλέκο Συσσοβίτη. Ο «Ορέστης» διδάχτηκε το 408 π.Χ. και είναι ίσως το τελευταίο έργο που έγραψε ο Ευριπίδης πριν φύγει για τη Μακεδονία, αφήνοντας την Αθήνα στην αδιέξοδη πια πορεία της πτώσης της.

Την ικανοποίησή του για την παράσταση εξέφρασε ο Σέρβος σκηνοθέτης Σλόμπονταν Ούνκοβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «τα ζητήματα που υπάρχουν στο έργο, η δικαιοσύνη, η εκδίκηση, η εξουσία είναι αιώνια, επίκαιρα τώρα και στο μέλλον», ενώ, όπως εξήγησε, η «ξεχωριστή μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά με βοήθησε να κατανοήσω το έργο και να περάσω στο αποτέλεσμα που ήθελα».

Η παράσταση θα «ταξιδέψει» στη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα, από την Κατερίνη, μέχρι την Τρίπολη και από την Ολυμπία μέχρι την Πάτρα, το Λαύριο και τελικό προορισμό το Φεστιβάλ της Αθήνας (Παπάγου, Αττικό Αλσος και Ηλιούπολη). Ο κ. Τσακίρογλου αναφέρθηκε στις συνεργασίες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι το 2009 το ΚΘΒΕ θα συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου.
Τέλος, τον προσεχή Σεπτέμβριο ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου θα παρουσιάσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το έργο «Η Κυρία Μαγκουάιαρ».
Πηγή: http://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: