Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αλλάζει γειτονιά

Στο ιστορικό παλιό κτίριο της οδού Κανάρη θα στεγαστεί η Πινακοθήκη της Βουλής
Του Δημητρη Pηγοπουλου
Την 1η Οκτωβρίου αλλάζει οριστικά σελίδα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
Είναι η ημέρα που έχουν προγραμματιστεί τα επίσημα εγκαίνια της νέας έδρας του Ιδρύματος στην Ιερά Οδό, στις παρυφές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διαμορφώθηκαν στο κέλυφος ενός παλιού θερινού κινηματογράφου, του «Λαΐς», και θα επιτρέψουν στην Ταινιοθήκη το άλμα προς το μέλλον. Ενα άλμα που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί στην ιστορική αλλά πεπαλαιωμένη στέγη της στο κέντρο της Αθήνας, στο Μέγαρο Δεληγιώργη της οδού Κανάρη.

Για το οποίο χθες είχαμε σπουδαία νέα, καθώς υπεγράφη προσύμφωνο μίσθωσής του από τη Βουλή των Ελλήνων που προτίθεται να αποκαταστήσει το κτίριο και να στεγάσει εκεί την Πινακοθήκη της, καθώς και υπηρεσίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το προσύμφωνο υπέγραψαν παρουσία του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Νίκος Στεφάνου και ο πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το κτίριο, Παύλος Περράτης. «Συγχαρητήρια στη Βουλή για την πρωτοβουλία της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, για να προσθέσει ότι «με αυτόν τον τρόπο θα διασωθεί ένα τόσο σημαντικό κτίριο που ανήκε στον πρωθυπουργό Δεληγιώργη».
Δοκιμές
«Από τις 20 Αυγούστου θα μας βρίσκετε στα καινούργια μας γραφεία!», λέει εμφανώς ικανοποιημένος ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Θεόδωρος Αδαμόπουλος. Το κατασκευαστικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί, απομένουν μόνο κάποιες τελευταίες, βασανιστικές, γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για να περάσει το κτίριο και τυπικά στα χέρια των ανθρώπων της Ταινιοθήκης. «Ολα έχουν δοκιμαστεί, οι αίθουσες, τα μηχανήματα, τα πάντα», συνεχίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Το κτίριο αποτελείται από ένα μεγάλο ισόγειο εμβαδού περίπου 783 τ. μ. στη γωνία της Ιεράς Οδού και της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι το 2003 στεγάζονταν εκεί αποθήκη πετρελαιοειδών και συνεργείο αυτοκινήτων. Στο δώμα του κτιρίου λειτουργούσε ο κινηματογράφος «Λαΐς» με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είχε χωρητικότητα 600 θέσεων, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1948, για να κλείσει το 1975 μαζί με πολλούς άλλους.
Οι όψεις του κτιρίου αποκαταστάθηκαν στην αρχική τους, «μοντερνίστικη» γραμμή, σύμφωνα με την προμελέτη των αρχιτεκτόνων Νίκου Μπελαβίλα και Βάσως Τροβά. Τα υλικά (λευκά επιχρίσματα, μεταλλικά κουφώματα και διακοσμητικά) διατηρήθηκαν, ενώ ανάλογος σεβασμός υπήρξε για τις επιφάνειες, τους όγκους, την οθόνη, την είσοδο και το εξωτερικό κλιμακοστάσιο. Στον κινηματογράφο διατηρήθηκαν όλα τα δομικά στοιχεία του και κάποια από τα στοιχεία της διακόσμησης.
Στους χώρους της νέας Ταινιοθήκης αναπτύσσονται αίθουσα προβολών 200 θέσεων, αίθουσα προβολών cine club 60 θέσεων για τα μέλη, θερινός κινηματογράφος 250 θέσεων, μουσείο κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο οπτικοακουστικών, οπτικοακουστικά αρχεία και γραφειακοί χώροι. Οι χώροι συνοδεύονται από δύο φουαγιέ, μπαρ και μικρό πωλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: