Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

"Γυναικών λατρείες, τελετουργία και καθημερινότητα στην Κλασική Αθήνα''

Την έκθεση '' Γυναικών Λατρείες , Τελετουργία και Καθημερινότητα στην Κλασική Αθήνα'', στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,εγκαινίασε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή τα 180 χρόνια από τη θέσπιση του μουσείου και τα 120 από τα εγκαίνιά του. Πραγματοποιείται από κοινού με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης,παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, και χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Στην Αθήνα τα αντικείμενα είναι 172, καθώς έχουν προστεθεί 17 από τα θεωρούμενα ως "αμετακίνητα", με πρώτη τη λεγόμενη Αθηνά του Βαρβακείου. Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Νικόλαος Καλτσάς και ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, δρ Αλαν Σαπίρο.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο "Θεές", είναι αφιερωμένη στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων και συγκεκριμένα της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Αρτεμης, της Δήμητρας και της Κόρης. Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται και η λατρεία μυθικών γυναικών, ηρωίδων, όπως ήταν οι κόρες του Κέκροπα, η Αγλαυρος, η Ερση και η Πάνδροσος. Μοναδικά ανάγλυφα του Εθνικού Μουσείου και μία εξαιρετική πυξίδα του Ζωγράφου του Μειδία εικονογραφούν τον μύθο των Κεκροπιδών.

Η δεύτερη ενότητα, με τον τίτλο "Ιέρειες", αναφέρεται σε μυθικές Ιέρειες, όπως τη Θεανώ και την Ιφιγένεια, μέσα από αγγεία από το Βατικανό, τη Φεράρα και το Βρετανικό Μουσείο, επώνυμες ιέρειες μέσα από ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και κιονίσκους, ή ιέρειες που απεικονίζονται σε αγγεία και ανάγλυφα να κρατούν το κλειδί του ναού ή το ξόανο μιας θεότητας.

Στην τρίτη ενότητα, με τίτλο "Οι γυναίκες στη λατρεία", παρουσιάζονται οι γυναίκες να συμμετέχουν σε λατρευτικά δρώμενα ως κανηφόροι, σπένδουσες ή συμμετέχουσες σε θυσία. Εδώ περιλαμβάνεται και το αντίγραφο του περίφημου πίνακα από τον Πιτσά (το πρωτότυπο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Η τέταρτη ενότητα, με τον τίτλο "Γιορτές", δείχνει μέσα από μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία ελληνικών και ξένων μουσείων τη συμμετοχή των γυναικών σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Παναθήναια ή σε αμιγώς γυναικείες γιορτές, όπως στα Αδώνια και στα Θεσμοφόρια, αλλά και σε γιορτές προς τιμή του Διονύσου κ.λπ. Στην ενότητα αυτή εκτίθεται και το γύψινο αντίγραφο του Λίθου V της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (το πρωτότυπο στο Βρετανικό Μουσείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: