Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου στην Αυστρία

Με την πρεμιέρα της πολυβραβευμένης παραγωγής «Εξω από το χάος» του «Temple Theatre London», ένα, όπως σημειώνεται, «φανταστικό, αστείο και εύθυμο διαχρονικό ταξίδι μέσα από τον κόσμο των Ελλήνων θεών», ξεκίνησαν χθες βράδυ οι φετινές παραστάσεις του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ στην Αυστρία, που φέτος δίνονται στην «Πολιτιστικό Εργοστάσιο» στην πόλη Χάινμπουργκ και στα κοντινά θερινά ανάκτορα του «Σλόσχοφ» στην Κάτω Αυστρία.
Εδρα του Φεστιβάλ και τόπος πραγματοποίησης των περισσότερων παραστάσεών του είναι τα ερείπια του μεγάλου αμφιθεάτρου της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, δίπλα στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία.
Το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ ίδρυσε πριν δεκαεννέα χρόνια και διευθύνει μέχρι σήμερα ένας «ακούραστος υπηρέτης» του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, ο Ελληνο-ιταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιέρο Μπορντίν.
Τη χθεσινή παράσταση του αγγλικού θιάσου, η οποία έχει αποσπάσει, μεταξύ άλλων, πρώτα βραβεία στα θεατρικά φεστιβάλ του Μπιλμπάο και του Βερολίνου, παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατρόφιλοι, ανάμεσά τους αρκετοί εκπρόσωποι της πολιτικής, της διπλωματίας, των γραμμάτων και τεχνών από την Αυστρία.
Η δεύτερη, φετινή παραγωγή του Φεστιβάλ Καρνούντουμ είναι το «Ονειρο θερινής νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα έχει πρεμιέρα το ερχόμενο Σάββατο 8 Αυγούστου στα ανάκτορα Σλόσχοφ με τον θίασο του διασήμου «Shakespeares Globe TheatreLondon», ο οποίος είχε παρουσιάσει πέρσι στο Φεστβάλ Καρνούντουμ το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αποσπώντας τα διθυραμβικά σχόλια των κριτικών.
Οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κλείσουν στις 17 Οκτωβρίου με την παράσταση «Εγκατάλειψη στο μύθο», μια μουσική παραγωγή του Καρνούντουμ, που θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού Γιόζεφ Χάιντν, ο οποίος είχε γεννηθεί και ζήσει στην περιοχή.
Στη συμπαραγωγή αυτή με το Φεστιβάλ Νάξου, συμμετέχει η αυστριακή Πρώτη Ορχήστρα Δωματίου Γυναικών, που θα διευθύνει ο Έλληνας πιανίστας και μαέστρος Αναστάσιος Στρίκος με σολίστ την Ελληνίδα υψίφωνο Ρόζα Πουλημένου.

Εκτός από τις τρεις μεγάλες παραγωγές, το φετινό Φεστιβάλ στο Καρνούντουμ πλαισιώθηκε από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη Εβδομάδα Κινηματογράφου που προηγήθηκε τις περασμένες ημέρες, με την προβολή ταινιών που άφησαν εποχή.
Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, όπου και δίνονται κάθε χρόνο οι περισσότερες παραστάσεις του ομώνυμου Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Καρνούντουμ, που μαζί με τις Συρακούσες και τη Μερίντα, αποτελούν τα τρία κέντρα Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στο εξωτερικό, έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν όλα τα μεγάλα «ονόματα» που ασχολούνται με το αρχαίο ελληνικό θέατρο, όπως Τόνι Χάρισον, Πίτερ Χολ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Ταντάσι Σουτζούκι, Γιούργκεν Χέιμε, Πέτερ Χέιμε, Πέτερ Στάιν και βέβαια τον Θεόδωρο Τερζόπουλο με το θέατρό του «Αττις».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: