Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Ο Βασιλιάς Ληρ στο ΚΘΒΕ

Σε ρυθμούς ροκ «χορεύει» ο Σαίξπηρικός «Βασιλιάς Ληρ» στην επικείμενη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας
Με τη συνοδεία μπάσου, ηλεκτρικής κιθάρας και τύμπανου που θα ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση του ΚΘΒΕ ο Θόδωρος Αμπατζής, ο «Βασιλιάς Ληρ» του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού «επιχειρεί να προσεγγίσει - σύμφωνα με το σκηνοθέτη- όλους εκείνους που και σήμερα έχουν λόγους να θυμώσουν. Και τους γονείς και τους γιους».

Τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ τον πλαισιώνει σειρά νεαρών ηθοποιών της δεύτερης κρατικής σκηνής.
«Τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη, οι καταλήψεις και οι πορείες, η ένταση και η δυναμική που υπήρχε στους δρόμους αποτέλεσαν την έμπνευση ώστε να προσεγγίσουμε την παράσταση με μια πιο «ροκ» - πιο «σύγχρονη ματιά» δήλωσε ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΚΘΒΕ.
«Ένα σκληρό παραμύθι, ένα έργο καταιγιστικό όπου το πάθος των νέων ανθρώπων για μια ανεξάρτητη ζωή συγκρούεται με το πείσμα και τον παραλογισμό των γέρων. Η τραγική ιστορία τρελών που οδηγούν τυφλούς αλλά και γέρων που γεννάνε αχάριστα παιδιά παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ» σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα - σύγχρονη μετάφραση από τον ποιητή Διονύση Καψάλη και σκηνικά και κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου.

Η πρεμιέρα του έργου ορίστηκε τελικά, μετά από σειρά αναβολών λόγω των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων ηθοποιών και εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, για το ερχόμενο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως τις 24 Μαΐου. Τα εισιτήρια στοιχίζουν 22 ευρώ και 15 ευρώ (το φοιτητικό).
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: