Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης συναντά τον Φρειδερίκο Νίτσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια δραματοποιημένη διάλεξη με θέμα τη ζωή, τη δράση και τις ιδέες του Φρειδερίκου Νίτσε, που έμεινε στην ιστορία για τους αφορισμούς του, φιλοξενεί το απόγευμα της Τρίτης (ώρα 7 μ.μ.) το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, με βασικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Η φιλοσοφία στη σκηνή».

Στο προσκήνιο θα βρεθεί ο φιλόσοφος, κλασικός φιλόλογος και ποιητής Φρειδερίκος Νίτσε, γνωστός μεταξύ άλλων για την περίφημη φράση του «ο Θεός πέθανε».
Ωστόσο, ο Νίτσε δεν υπήρξε στείρος μηδενιστής και αθεϊστής. Αντίθετα, άσκησε γόνιμη κριτική στη χριστιανική κοινωνία της εποχής του, καθώς και στις δεσπόζουσες ηθικές θεωρίες που, κατά τη γνώμη του, εγκλώβιζαν τη ζωτική ορμή που ωθεί τον άνθρωπο να εκφραστεί γνήσια και να βιώσει τη χαρά της ζωής.

Επηρεασμένος από τους αρχαίους Έλληνες σοφιστές διέκρινε την ηθική σε εκείνη του κυρίου και σε αυτήν του δούλου, ονειρεύτηκε τον υπεράνθρωπο, διείδε στον πυρήνα της ανθρώπινης πράξης την βούληση για δύναμη, και έγινε πρόδρομος του υπαρξισμού και της μετανεωτερικότητας, αφού εισήγαγε τις έννοιες του εσωτερικού νοήματος και της προσωπικής ανάγνωσης ενός κειμένου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6 μ.μ., αλλά σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: