Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κούκουρα και Κιθαιρώνας


Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, οπότε υποχρεωτικά θα διαβάσετε τα στοιχεία που δίδουν οι εκδοτικοί οίκοι. Φυσικά είναι βέβαιο ότι ενδιαφέρουν τους Βοιωτούς αλλά πιστεύω ότι όχι μόνο.
Το πρώτο αναφέρεται στα χωριά του Κιθαιρώνα και γράφτηκε από την Ανδρομάχη Οικονόμου. Δείτε.
Η σχέση φύσης και κοινωνίας και, ειδικότερα, οι διάφοροι τρόποι οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο υλικά όσο και συμβολικά, αποτελούν το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης αυτής. Το "δεδομένο" φυσικό περιβάλλον μετασχηματίζεται σε κοινωνικό και πολιτισμικό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, με την, με την υιοθέτηση των κατάλληλων κοινωνικών στρατηγικών και την υλοποίηση ιδιαίτερων θρησκευτικών και τελετουργικών πρακτικών.
Το παρόν βιβλίο αναφέρεται στις ορεινές κοινότητες του Κιθαιρώνα και πραγματεύεται τους ιδιαίτερους τρόπους οικειοποίησης των φυσικών πόρων. Μελετά την εξέλιξη των κύριων μορφών χρήσης της γης (δασοεκμετάλλευση, κτηνοτροφία, γεωργία) τις ακολουθούμενες σχέσεις παραγωγής και τη συμβολική ιεροποίηση του χώρου με τα θρησκευτικά πανηγύρια
.
Το δεύτερο βιβλίο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και αναφέρεται στα Κούκουρα ή αλλιώς Αγία Αννα Βοιωτίας. Η Παναγιώτα Πολίτη, που αν έχω σωστές πληροφορίες δεν κατάγεται από τα Κούκουρα όπως συνηθίζεται, μελετά την πολιτισμική ταυτότητα της μικρής αυτής αρβανίτικης κοινότητας στη Βοιωτία. Δείτε.
Το βιβλίο αναφέρεται στα Κούκουρα (σημερινό όνομα Αγία Άννα), μια αρβανίτικη κοινότητα χτισμένη στην ορεινή περιοχή του Ελικώνα στο νομό Βοιωτίας. Πρόκειται για μια δίγλωσση κοινότητα όπου τα ελληνικά μιλιούνται παράλληλα με τα αρβανίτικα μέχρι σήμερα. Στόχος του βιβλίου είναι η μελέτη της πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από μια διεξοδική ανάλυση του τρόπου ζωής (οικονομία, οικογένεια, συγγένεια, τελετουργία, αφηγήσεις κλπ.) και της γλωσσικής ιδιαιτερότητα, ώστε να κατανοήσουμε τους παράγοντες οι οποίοι συντείνουν στη διατήρηση της ταυτότητας της ομάδας. Η παρούσα μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για τη συλλογική ταυτότητα (εθνική, εθνοτική, εθνοτοπική, πολιτισμική) ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: