Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

Αρχαία λυρική ποίηση από τον Βασίλη Λέκκα στην Κοιλάδα των Μουσών

Με μια παράσταση μελοποιημένης αρχαίας Λυρικής Ποίησης εορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής το Κέντρο Ελικώνας. Στην Κοιλάδα των Μουσών, στην Παλιοπαναγιά, ο Βασίλης Λέκκας και ο Σάκης Παπαδημητρίου παρουσιάζουν αύριο 21 Ιουνίου στις 20:30 το έργο «..του Έρωτα και του Κρασιού…» .
Δείτε.


21 Ιουνίου
Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής
Κοιλάδα Μουσών

Βασίλης Λέκκας - Σάκης Παπαδημητρίου
«..του Έρωτα και του Κρασιού…»

Μελοποιημένη αρχαία λυρική ποίηση
(Ανακρέων-Σαπφώ-Αλκαίος-Πρατίνας-Κριτίας-Ίων ο Χίος )


Το έργο
Στόχος του έργου είναι η προβολή της αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης ως πρωτοπόρου και επαναστατικού λόγου, που οριοθετεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού:
Την τοποθέτηση του ανθρώπου ως ατόμου στο κέντρο του ιστορικού γίγνεσθαι, καθώς υπήρξε η απαρχή της θεματικής στροφής της τέχνης από την εξύμνηση των λαμπρών κατορθωμάτων ηρώων και ηγεμόνων στον απλό άνθρωπο και την καθημερινή του ζωή, που αποκτά πλέον αξία. Η απελευθέρωση αυτή της ανθρώπινης σκέψης από τους φόβους και τις προκαταλήψεις, η αναζήτηση της αλήθειας, ο ύμνος στη ζωή και τα πάθη της και η αποδοχή του ανθρώπου ως ατόμου-πολίτη γεννούν κατά σειρά την επιστήμη το θέατρο και τη δημοκρατία.
Ένας δεύτερος όμως και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η κατάδειξη όχι μόνο της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας και μουσικής μέσα στο χρόνο αλλά και της συνέχειας μέσα στους αιώνες της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας, στάσης ζωής και φιλοσοφίας.

«Ενα τραγούδι που ταξιδεύει με τη γλώσσα και τη μουσική αναλλοίωτο στους αιώνες για να μας θυμίζει ότι ο «Διόνυσος» και η «Αφροδίτη», το «Κρασί» κι ο «Έρωτας» είναι τα μυστικά συστατικά της ζωής, της ιδιοσυγκρασίας και της φιλοσοφίας μας. Μιας φιλοσοφίας που αντικρίζει τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της αισιόδοξα οδηγώντας σε μια «έλλογη ευδαιμονία» όπου ο έρωτας με καταλύτη το κρασί γίνεται η αντίρροπη δύναμη της θλίψης, του φόβου, της υποταγής, του θανάτου».
Η παράσταση
Καθώς η αρχαία λυρική ποίηση ήταν λόγος μελοποιημένος και χορογραφημένος η παράσταση είναι δομημένη πάνω στο τρίπτυχο:
Μουσική - Λόγος - Χορός
ΜΟΥΣΙΚΗ:
τα τραγούδια είναι μελοποιημένα αποσπάσματα αρχαίων λυρικών ποιητών (Ανακρέων, Σαπφώ, Αλκαίος, Πρατίνας, Κριτίας, Ίων ο Χίος) που αναφέρονται στο κρασί και τον έρωτα αποδοσμένα στα νέα ελληνικά και μελοποιημένα από το συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου τα οποία αποδίδει με μοναδικό τρόπο ο καταξιωμένος ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας
ΛΟΓΟΣ: Κείμενα που αναφέρονται στο κρασί και τον έρωτα, πλέκονται αντιστικτικά με τα τραγούδια και ερμηνεύουν επί σκηνής δυο ηθοποιοί-αφηγητές
ΧΟΡΟΣ: περιγράφει χοροθεατρικά στη διάρκεια της παράστασης τον κύκλο του ερωτικού παιχνιδιού δραματοποιώντας τις οργανικές συνθέσεις του έργου. Αποδίδεται από την Κατερίνα Βούλγαρη που είναι υπεύθυνη και για τη χορογραφία
Η ορχήστρα, το μουσικό σύνολο «Ηδύφωνο» αποτελείται από 7 σολίστες μουσικούς οι οποίοι με φυσικά όργανα, (κιθάρα, βιολί, κλαρινέτο, φλάουτο, κανονάκι, πιάνο, κοντραμπάσο και φορητά κρουστά) υπό την ενορχήστρωση του Γιώργου Αναστασόπουλου αλλά και με αυτοσχεδιασμό δημιουργούν ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες ηχοχρωματικές ισορροπίες.
Η όλη παράσταση συνοδεύεται από προβολή εικόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: