Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

"Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο" από τον Πτέραρχο Γιώργο Μήτσαινα

Πολύ ενδιαφέρον ακούγεται το νέο βιβλίο του Γεωργίου Μήτσαινα με τίτλο "Ελληνικά φτερά στην Κύπρο". Ολη η δράση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μεγαλόνησο από το 1964 έως και το τραγικό 1974 δοσμένη από ένα πραγματικό γνώστη των γεγονότων ο οποίος επιπλέον γράφει και συναρπαστικά. Δείτε το.

Κυκλοφόρησε και μπορείτε να βρείτε στη Βιβλιοθήκη μας το βιβλίο "Ελληνικά Φτερά στην Κύπρο" του Βοιωτού συγγραφέα Γεωργίου Μήτσαινα
Προλογίζει ο κ.Θανάσης Χρήστου, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το Κυπριακό είναι ίσως μία από πιο τελευταίες ανεπίλυτες πτυχές του Ανατολικού Ζητήματος που απασχόλησε επίμονα τον Ελληνισμό κατά τη διάρκεια του παρελθόντος αιώνα με αποτέλεσμα ο απόηχός του στο σημερινό γίγνεσθαι να είναι ακόμη έντονος και κάποιες φορές δραματικός.
Αυτήν ακριβώς την επίμαχη διάσταση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας επέλεξε ο συμπατριώτης μου Πτέραρχος ε.α. κ. Γεώργιος Μήτσαινας να φωτίσει και να αναδείξει στο πλαίσιο του παρόντος έργου «Ελληνικά φτερά στην Κύπρο». Η συγκεκριμένη επιλογή υπαγορεύθηκε κατά μείζονα λόγο από το γεγονός της συμμετοχής του συγγραφέα στην επιχείρηση «Νίκη» ως ενός από τους κυβερνήτες των Noratlas που μετέφεραν τους Έλληνες Καταδρομείς τη βαριά και αφέγγαρη νύκτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου 1974 στη Μεγαλόνησο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν δυναμικά την τουρκική εισβολή που είχε προηγηθεί κατά δύο εικοσιτετράωρα, γράφοντας με τον ηρωικό αυτό τρόπο ένα μοναδικό έπος στις δέλτους των ελληνικών στρατιωτικών αναμετρήσεων.
Ο βετεράνος αεροπόρος αναλύει με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακρίβειας το σύνολο σχεδόν των αεροπορικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων που δρομολογήθηκαν από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία την κρίσιμη δεκαετία 1964-1974, που εν πολλοίς είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και που συγκροτούν ένα ιδεώδες σώμα στρατηγικών σχεδίων, τακτικών κινήσεων, πληροφοριών, χαρτών και φωτογραφιών. Η βαθιά αυτή γνώση είναι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις να κοιτάξει κανείς μέσα από ένα περισσότερο ρεαλιστικό και ευρηματικό πρίσμα το Κυπριακό τρεις περίπου δεκαετίες μετά το τραυματικό γεγονός της τουρκικής εισβολής.
Ο παλαίμαχος αξιωματικός αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ιστορική συγκυρία, μελέτησε με επιμέλεια την υπάρχουσα βιβλιογραφία, επιδίωξε με ορθοφροσύνη την επαφή με τους πρωταγωνιστές στα δρώμενα της περιόδου, διασταύρωσε με αμεροληψία και σεβασμό προς την αλήθεια τις πληροφορίες και τον πλούτο αυτό των μαρτυριών αποτυπώνοντας με τεκμηριωμένο και ελκυστικό λόγο σε δώδεκα κεφάλαια το πανόραμα των γνωστών και άγνωστων πτυχών της παρουσίας των ελληνικών φτερών στην Κύπρο.
Το έργο του Πτέραρχου κ. Γεωργίου Δ. Μήτσαινα αποτελεί μία εκ βαθέων κατάθεση ψυχής που συνεπαίρνει και συγκλονίζει με τη διεισδυτικότητα και την αλήθεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: