Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Αναστηλώνεται το φρούριο στο Πόρτο Γερμενό

Αντώνης Καρατζαφέρης
www.zougla.gr

Το σπουδαιότερο και καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο, το φρούριο των Αιγοσθένων, θα αναστηλωθεί με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ακόμα και σήμερα το φρούριο εντυπωσιάζει με την επιβλητικότητά του τους επισκέπτες του Πόρτο Γερμενού στην Αττική, περίπου 24 αιώνες μετά τη δημιουργία του (φαίνεται πολύ πιθανόν να κτίστηκε το 343 π.Χ.).

Τα τείχη και οι δύο πύργοι (ιδιαίτερα ο νοτιοανατολικός) διασώζονται σε εντυπωσιακό ύψος πάρα τις φθορές που επέφερε ο χρόνος αλλά και ο μεγάλος σεισμός του 1981 που το επίκεντρό του ήταν κοντά στο Κάστρο. Οι αναστηλωτικές εργασίες θα επικεντρωθούν στον καλύτερα διατηρούμενο νοτιοανατολικό πύργο όπου το αρχαίο υλικό θα αποδομηθεί μερικώς και θα επανασυναρμολογηθεί.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για την αναστήλωση αποτελεί το γεγονός πως οι λίθοι της οχύρωσης διασώζονται σήμερα σε ποσοστό 75% (698 λίθοι) σε σχέση με το 91% (754 λίθοι) που είχαν καταμετρηθεί το 1981.
Κτισμένο στο μυχό του Αλκυόνιου κόλπου, ο οποίος στα νεότερα χρόνια ονομάστηκε Πόρτο Γερμενό, το φρούριο πρέπει να δημιουργήθηκε «με τη βοήθεια των Αθηναίων έπειτα από τη συμμαχία τους με τους Μεγαρείς για την αντιμετώπιση του θηβαϊκού κινδύνου. Στο Φρούριο εγκαταστάθηκε για το σκοπό αυτό αθηναϊκή φρουρά.»
Η πόλη των Αιγοσθένων γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της την περίοδο 1500-700 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: