Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Βρέθηκε πίνακας του Ελ Γκρέκο αξίας 5 εκατ. ευρώ

Έναν άγνωστο, μέχρι τώρα, πίνακα του Ελ Γκρέκο φιλοξενούσε εκκλησιαστικό μουσείο στην ανατολική Πολωνία. Πρόκειται για το έργο Έκσταση του Αγίου Φραγκίσκου, η αυθεντικότητα του οποίου έχει διαπιστωθεί.
Ο Ελ Γκρέκο και οι μαθητές του είχαν ζωγραφίσει περισσότερους από 100 πίνακες με κεντρικό πρόσωπο τον Αγιο Φραγκίσκο σε διάφορες σκηνές. Αλλά ο πίνακας που ανακαλύφθηκε στην Πολωνία, και ζωγραφίστηκε στο διάστημα από το 1575 ως το 1580, είναι ένας από τους τρεις που φέρει την υπογραφή του Ελ Γκρέκο και δείχνει τον Αγιο Φραγκίσκο με τα Στίγματα του Χριστού.«Ο πίνακας αυτός αγνοείτο από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ιστορικούς της τέχνης. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Ελ Γκρέκο και η αυθεντικότητά του είναι αναμφισβήτητη» σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ιζαμπέλα Γκαλίσκα. Η αξία του υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Ο πίνακας εκτίθετο εδώ και τέσσερα χρόνια σε ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο στην ανατολική Πολωνία και ουδείς είχε ασχοληθεί μαζί του. Πριν μεταφερθεί στο μουσείο, ο πίνακας βρισκόταν στο δωμάτιο του ιερέα στην ενορία Κόσοου Λάσκι. Ο πίνακας είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από Πολωνούς ειδικούς το 1974. Ο Πολωνός εκτιμητής έργων τέχνης Μπόλνταν Μαρκόνι ανακάλυψε την υπογραφή του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στον πίνακα. Η πολωνική εκκλησία έκρυψε όμως το έργο υπό το φόβο της κατάσχεσης από το τότε κομμουνιστικό κράτος.
Μόνο δύο εκκλησιαστικοί παράγοντες γνώριζαν επακριβώς τον τόπο όπου βρισκόταν ο πίνακας, λέει η Ιζαμπέλα Γκαλίσκα. «Ορισμένοι πίστευαν μάλιστα ότι ο πίνακας είχε μεταφερθεί στο Βατικανό» προσθέτει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: